Kurstaki Dersleri Takip Sırası:

1. Doğa ile Tasarıma ve Permakültüre Giriş 2. İklim Değişikliği 3. Permakültür Tasarım Sertifika Kursuna Giriş 4. Permakültür 5. İklimler, Arazi Seçimi ve Peyzaj Okuma 6. Toprak 7. Bahçecilik 8. Ormanlar 9. Su 10. Doğal Yapılar 11. Temiz Enerji 12. Dünyadan Ekoyerleşke Örnekleri 13. Organizasyon, görünmez ve resmi yapılar

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kursu istediğim zaman ve yerden alabilir miyim?

    Bu kursun ders içeriği kaydedilmiş sunumlardan oluşur. İstenen zaman ve yerden alınabilir. Cep telefonu, tablet veya bilgisayardan takip edilebilir.

  • Kursta canlı dersler, toplantılar var mı?

    Kursiyerlerle arada canlı zoom toplantıları yapılır, soruları cevaplanır. Ayrıca kursiyerler bir grupta toplanır, gruba tasarım projeleri verilir ve grupla arada canlı zoom toplantıları ile projeleri çalışılır.

  • Uygulamalar olacak mı?

    Hayır. Verilen bir projeyi kursu alan bir grup arkadaşla birlikte çalışacaksınız. Proje alanı, toprak analizleri ve proje amacı verildikten sonra kendi araştırmalarınızı yapıp grup olarak internet üzerinden koordine olup çalışmayı yürüteceksiniz.

  • Kursu tamamlamak sertifika için yeterli olacak mı? Sınav var mı?

    Sınav yok, projenizi sunacaksınız varsa eksikleri konuşacağız ve mezun olacaksınız. Ancak projede herkesin katkıda bulunması gerekir. Katkı vermeyen sertifikasını alamaz.

  • Verilecek sertifikanın geçerliliği nedir?

    Kursiyerlere verdiğimiz tamamlama sertifikası yanında üyesi olduğumuz uluslararası permakültür ağımız: permacultureglobal.org alanına da kaydolacaksınız, sertifikanız burada tanınacak ve uluslararası permakültür ağının üyesi olacaksınız.

Proje Sunumu

Bu kurs içeriğini tamamlayıp, projelerini hazırlayan bir grubun Permakültür Tasarım sunumu:

Permakültür Tasarım Sertifika Kursu

Temel Dersler:

Hepimizin umudu hem kendimiz, hem de gelecek nesiller için daha iyi bir yaşam. Ama hem ülkemizde hem de küresel olarak gittikçe zorlaşan bir yaşama doğru gidişat var.

İçinde yaşadığımız, sınırları ve sınırlı kaynakları olan bu dünyamız sistemi içinde varolan her şey birbirine bağlıdır. Yerel ve acil sorunları çözmeye çalışabiliriz ama bu sadece ‘semptomun tedavisi’ olacaktır, çözüm olmayacak, aksine sorunu derinleştirecek ve çöküşlere neden olacaktır. Kök sorun(ları) farketmeli ve çözüm için bir yol haritası takip edebilmeliyiz. Daha iyi bir yaşam için yeni bir tasarım yapabilmeliyiz.

Verilecek yol haritası ile ufak bir bahçe kurulumundan, ekoçiftlik, ekoköy ve daha geniş insan toplulukları yaşam alanlarına kadar farklı ölçeklerde tasarım yapılabilir. Çözümün doğada var olduğunu ve yaşamın dünyadaki tüm sistemlerle birbirine destek ağlar kurarak daha iyi olabileceğini göreceksiniz.

Bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma yaşamın daha başlangıcından bu yana canlı türlerinin çok zor koşullarda hayatta kalmaları için elzem olmuştur. İlk ve en önemli adım ‘öğrenmek’tir.

Permakültür veya ingilizcesi olan permaculture, "permanent agriculture" yani 'kalıcı' ve 'tarım' olarak ta tanımlanabiliyor; "permanent culture" yani "kalıcı insanlık kültürü" olarak ta tanımlanabiliyor. Permakültür 1970'lerde Avustralya'da Bill Mollison ve David Holmgren tarafından geliştirildi. Permakültür, bilinçli olarak, doğal ekosistemlerdeki gibi çeşitliliğe, denge ve dirence sahip ve tarımsal anlamda bereketli ekosistemler tasarlama ve sürdürebilme çalışmalarıdır. Arazi ve insanların ahenk içinde var olması; gıda, enerji, barınma gibi insan temel ihtiyaçlarının sürdürülebilir ve etik bir şekilde karşılanması hedeflenir. Bill Mollison 30'lu yaşlarında biyolog olarak Avustralya'nın ormanlarının, nehir ve haliçlerinin canlı sistemleri üzerinde çalışmalar yapmış. Doğadaki ekosistemler içinde tüm canlı türlerinin bir arada, bir dengede varolduklarını ve geliştiklerini gözlemlemiş. İnsan etkisinin en aza indirgendiği, kendi kendine gelişebilen ve aynı zamanda insanlara gıda sağlayan bir ekosistemin de pek ala tasarlanabileceğini farketmiş. Bu sistemi ilk olarak kendi çiftliğinde tasarlamış. Başarılı olduğunu gören komşuları da benzer sistemleri kurmak üzere Bill Mollison'dan destek istemiş. Böylece 50 yılı aşkın bir süredir devam eden ve tüm dünyaya yayılan Permakültür sistemi gelişmiş. Bill Mollison dünyanın hemen her köşesinde permakültür tasarımları gerçekleştirmiş. Geçmişten gelen yerel tarım uygulamalarını, yerel bitki türlerini incelemiş; doğru ve etkili olan yöntemleri permakültür içine katmış. Permakültür hala gelişen ve dünyada hızla yayılan bir sistem olmaya devam ediyor. Permakültür, sürdürülebilir yaşama doğru ilerlemek için çok etkili ve başarılı bir sistemdir. Özünde bugüne kadar dünyanın türlü bölgelerinde başarıya ulaşmış olan doğal yaşam ve üretim sistemlerinin bir sentezi bulunmaktadır.

Permakültür Tasarım Sertifikası, permakültür alanında yapılacak çalışmalar için gerekli temeli sağlamaktadır. Bugüne kadar binlerce permakültür tasarımcısı bu kurs ile sertifika almış ve küresel bir ağ meydana getirmiştir. Kurs, yeryüzünün birçok farklı bölgesinde ve iklim koşullarında sürdürülebilir yaşam sistemlerini kapsar; permakültür ilkelerinin gıda üretimine, ev tasarımına, inşaat faaliyetlerine, enerji tasarrufu ve üretimine uygulanışını içerir ve permakültür çözümlerini destekleyen alternatif ekonomik yapılanmaları ve hukuki stratejileri de incelemektedir.

Kursun 72 saatlik müfredatını Bill Mollison’ın “Permakültür: Bir Tasarım Kılavuzu” (Permaculture: A Designers’ Manual) adlı kitabının içeriği oluşturmaktadır. Kurs sonunda katılımcılar gruplar halinde bir tasarım çalışması yaparlar ve bu çalışmalarını diğer katılımcılara ve eğitmene sunarlar. Bu tasarım çalışması hayali bir kişi veya grup ve hayali bir arazi üzerinden yapılabileceği gibi gerçek bir danışan ve arazisi için de gerçekleştirilebilmektedir.

Kursiyer Görüşleri

Permakultur Tasarım eğitimi sayesinde içten içe hissettiğim küresel problemlerin açılımları ve kaynaklarını öğrendim. Dünya kaynaklarını vahşice tüketiyor hala sadece cebimize girecek parayi düşünüyoruz.  Tüketime ve bireysellige odaklı yaşamin sonuçları ile yuzlesiyoruz.

Bu kurs ile yepyeni bir anlayış kazandım. Hep elimi taşın altına koymak istesem de tam olarak ne yapmam gerektiğini bilmiyordum.  İşte Permakültür Tasarım eğitimi size tam olarak ne yapmanız gerektiğini öğretecek. Unuttuğumuz şeyleri tekrar öğrenmek için Taner Aksel gibi işi pratiğe dökmuş bir "Permakültür mühendisinin" ve "Kenar insanının" ezber bilgi değil de yaşadığı tecrübeleri  sunduğu bu fırsatı lütfen Kaçırmayın. 

Nihan Gencer

Şimdiye kadar  aldığım eğitimler içerisinde en sonuncusu  Permakültür eğitimi en iyisi ve tamamlayıcısı oldu. Öğretmenin en iyi yolunun  "örnek olmak" olduğu bir eğitim oldu. Hocamız  "Taner Aksel" in  sayesinde Permakultürü canlı yaşadık ve artık  doğa yasalarına karşı gelerek bozulmuş dengeleri  nasıl onarabileceğimi,  yaşamın olamayacağı bir yerde doğayı bütüncül bir yaklaşımla nasıl canlandırabileceğimi ve bunun sayesinde tüketen insandan kendine yeterli,  ihtiyaçlarını doğal yollarla temin eden  zararsız insana nasıl dönüşebileceğimi, bunun sonucu olarak nasıl sağlıklı ve mutlu  olabileceğimi biliyorum. 

Sevgi ve en içten samimiyet ve coşku ile gerçekleşen bu eğitimi dilerim herkes alır ve büyük değişimler gerçekleştiririz.  En başta güzel şehrimiz Bursa kendi yeterli yeryüzü cenneti olur. Problem çözümdür'ü kursda öğrendiğimiz gibi hayatıma geçiriyorum. Mutluyum, sevgilerimi ve en güzel düşüncelerimi gönderiyorum.

Havva Feray Erdemir

Teşekkürler... Sizlerle eğitimle ilgili hikayemi ve duygularımı paylaşmak istiyorum. Insan hayatında belirli yaşlar vardır. Beklenen o yaşlara geldiğinde heyecan duyar. Okula başladığımız 7 yaşımız, 13 yaşımız, 18 yaşımız gibi. Yaşımız ilerledikçe bu 35 yaş yolun yarısı, 40'lı, 50'li yaşlarımız gibi yaş aldıkça yaşadıklarını yaptıklarını sorguladığın yaşlar. Bende tam doğum günüm öncesinde Taner Bey'in paylaşımı ile Osmangazi belediyesi ile düzenlediği PDC eğitimini öğrendim. Eller havada türü bir doğum günü kutlaması benim için anlamlı olmazdı. Bulunmaz bir 50 yaş hediyesi karşımdaydı. Görev aldığım STK'daki bu tarihler için planladığımız katılmam gereken etkinlikler vardı. Kabul edildiğim takdirde herşeyi iptal etmeye karar verdim. Eğitim Başvuru formumu doldurdum. Yine İstanbul'da Bahçe , bahçıvanlık üzerine eğitim aldığımız kursta 15 gün öncesi tanıştığım , evinin çatı katı küvetinde büyüttüğü tavuklarını, ördeklerini, toprakla, doğayla, gelecekle ilgili hayallerini dinlediğim arkadaşım Gülfidan'a da bildiğim kadarıyla Permakültürü anlattım. Tam sana uygun bir eğitim, katılmalısın dedim ve başvuru formunu heyecanla doldurduk. Zeynep Hanım'ın eğitime kabul onayı vermesi, birbirimizi mutlulukla aramamız, Bursa'ya gelişimiz, bize yardımcı olan, tanıdığımız insanlar, aldığımız eğitim hepsi ayrı bir deneyim oldu. Ben kursiyerlerinizi hep, toprağa ektiğiniz tohumlar olarak düşündüm. Yaşadığımız dünyaya bakış açımızı değiştiren, sorumluluklarımızın farkında olmamızı sağlayan, dayanışmayı, beraber çalışmayı sağlayan eğitim sonrasında , edindiğim bilgileri uygulamak, deneyimlerimi çevremle paylaşmak arzusu içerisindeyim. Bunu gerçekleştirebilirsem bizlere verilen bu emeği kendi adıma haketmiş olarak sayacağım. Sağolun Yolunuz hep açık olsun.

Emel Devin